Koop geen jonge ganzen én voed ze niet zelf op!

Helmut en de weesgansjes

Koop geen jonge ganzen, maar ook als je ze vindt, voed ze dan niet zelf op! Dit is een hele duidelijke boodschap die we iedereen die ganzen liefheeft mee willen geven. Jonge ganzen horen namelijk bij volwassen ganzen op te groeien. In deze tijd van het jaar worden overal jonge ganzenkuikens aangeboden, op Marktplaats in tal van agrarische winkels! De ganzenkuikens worden vaak verkocht ZONDER advies van de verkoper. En vaak, overmand door emotie, worden de jongen ganzenkuikens aangeschaft zonder advies in te winnen, of pas achteraf advies in te winnen over het gedrag van ganzen. 

Koop geen ganzenkuikens

Een mens kan die rol niet vervullen
Ganzen zijn groepsdieren en leren alles van de moeder. Alle vaardigheden van de gans leert hij of zij als hij klein is van zijn ouders en de groep ganzen die om het jonge gansje heen leven, dit wordt inprenting genoemd. Inprenting is een vorm van leren die beperkt is tot een korte ´gevoelige' periode na de geboorte. Het resulteert vaak in een bijzonder hechte binding, voornamelijk met het moederdier. Het resultaat is niet gemakkelijk te veranderen.
De onderzoeker Konrad Lorenz kwam erachter dat jonge ganzen tussen het 12e en 17e uur na het uitkomen leren hoe hun moeder eruitziet. In deze inprentingfase kunnen ze ook iets anders, zoals een mens, als hun moeder gaan zien. Een mens kan echter deze rol niet vervangen. Moeder gans gaat niet alleen op stap om te winkelen bij de Jumbo of Albert Heijn, zij laat haar jongen nooit alleen. De mens die het gansje opvoedt doet dit wel, het jonge gansje blijft alleen achter en gaat zich hechten aan iets wat wel altijd aanwezig is, zoals bijvoorbeeld een blauwe waterbak in het ganzenverblijf.
Het gansje gaat vanuit gemis naar de moeder iets levenloos als vervanging voor de moeder zien én veelal na een jaar beginnen de grote problemen. Waarbij je kunt denken aan een mannetjes gans die geen mannen meer in de wei laat en alleen gericht is op de vrouwlijke verzorger. Er is een totaal onnatuurlijke situatie ontstaan. We krijgen vele telefoontjes van mensen die na een jaar de ganzen afstaan aan Akka's Ganzenparadijs.

Een gans hoort gans te zijn
Een situatie zoal boven beschreven duidt op verknipt gedrag. Deze ganzen zijn de natuurlijke barrière tussen mens en dier kwijt. Met alle gevolgen vandien, waaruit aggresief gedrag voortvloeit. Een gans hoort gans te zijn en een heel uitzonderlijke eigenschap van ganzen is dat volwassen ganzen nagenoeg altijd weesgansjes adopteren. Daar maken we in ons opvangcentrum dankbaar gebruik van door deze volwassen ganzen de ganzenweesjes, die binnengebracht worden door vogelopvangcentra of dierenambulances, te laten opvoeden. 


©Foto: Dierenwelzijnsweb

Ik heb een jonge gans gevonden of gekocht, wat moet ik doen?
Wij willen u adviseren om het gansje zo spoedig mogelijk tussen volwassen ganzen op te laten groeien. Zo kan de schade aan het gedrag van de jonge gans worden beperkt. U kunt ten allen tijde contact met ons opnemen als u zich geen raad weet. We kunnen het jonge gansje van u opvangen en zorgen dat het in ons opvangcentrum als gans op een ganswaardige manier groot wordt.

CBF ANBI Erkend Beneficiant Dierenlot

Stichting Akka’s Ganzenparadijs
Burg. ten Holteweg 47
7751 CR Dalen
E: info@ganzenparadijs.nl

Telefooncontact
Bel ons dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur 
0031 657 491 841

Whatsapp contact
Chat met ons op Whatsapp

KvK: 04087996
ANBI - RSIN: 818472935
Triodos: NL69 TRIO 0784 7932 04
BIC: TRIONL2U

U doneert makklelijk online via bovenstaande button. Dit gebeurt via Mollie en kost ons slechts 29 cent.

Erkenning:
CBF erkend goed doel, bekijk ons Erkenningspaspoort en zie wat een CBF erkenning inhoudt.

Privacy Statement
Omdat wij waarde hechten aan uw privacy kunt u hier lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.

 

Vegan Friendly

Als organisatie vinden we het belangrijk inzicht te geven dat een diervriendelijke maatschappij begint met eigen keuzes maken. Op ons opvangcentrum eten we we daarom plantaardig. Om die reden hebben we van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme het Vegan Friendly Label toegekend gekregen.
 

vegan friendly label ganzenparadijs