Wanneer u ganzen wilt gaan adopteren via Akka’s Ganzenparadijs is het verstandig om over de huisvesting na te denken. Ganzen in een woonwijk houden is niet verstandig, u moet namelijk ook rekening houden met uw buren. De kans dat één van de buren gaat klagen is zeer groot. Ganzen kunnen het best worden gehouden in een landelijke omgeving wanneer ze de beschikking kunnen hebben over een afgerasterde weide.
Waarom een ganzenweide?
Een afgerasterde weide is zeer aan te bevelen. Het is belangrijk wanneer de nieuwe bewoners op het erf komen wonen ze de mogelijkheid hebben om te wennen aan de omgeving. De plek waar de ganzen gevoerd worden is heel belangrijk, want dat is de plek die ze als thuis zullen ervaren. Een afgerasterde weide geeft dus de mogelijkheid om de ganzen te laten wennen aan het erf.
Stel dat u na de gewenningsperiode de ganzen vrij op het erf laat lopen, dan is het wel wenselijk dat ze op het erf blijven. Het is dan aan te bevelen om een afrastering rondom uw tuin of erf aan te leggen, om zo problemen met buren, of bijvoorbeeld loslopende honden / vossen te voorkomen. Een afgerasterde weide is dan nog altijd handig om de ganzen tijdens de nacht of op een ander moment dat het nodig is apart te kunnen zetten.
Afrastering?
Voor de afrastering kunt u diverse materialen gebruiken, veelal verkrijgbaar bij een bouwmarkt, Welkoop of tuincentrum. Schapengaas kan heel goed gebruikt worden en is de goedkoopste oplossing. Daarnaast zijn groen geplastificeerd gaas of een kastanje houten hekwerk enkele oplossingen. Ook heeft u weidepalen nodig die u in de grond slaat, waar het hekwerk aan bevestigd kan worden. U kunt voor de hoogte een hekwerk van ± 90 cm aanhouden. Ook adviseren we u om een stroomdraadje langs het gaas te trekken, om te voorkomen dat de ganzen kunnen worden belaagd door ongewenste gasten. Uteraard is het daarom ook verstandig het gaas zo'n 30 cm in te graven.
Nachtverblijf?
Het is zeer aan te raden dat u voor de ganzen een nachtverblijf bouwt. Dit kan op zeer creatieve wijze en afhankelijk van het aantal ganzen dat u adopteert of heeft, kan bijvoorbeeld een hondenhok voor grote honden al voldoen. Wel dient het nachtverblijf goed ventilerend te zijn, maar zeker ook afsluitbaar. Op deze wijze voorkomt u dat de nachtelijke roofdieren bij de dieren kunnen. Tevens kan het voor het geluid dat de ganzen af en toe in de nacht maken ook een oplossing zijn, wanneer u de buren te vriend wilt houden. Als bodembedekking in de nachtverblijven kan het beste stro worden genomen.
Baddergelegenheid?
Ganzen zijn watervogels, al zijn ze het grootste deel van de dag op het land om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Een bad is noodzakelijk, omdat de ganzen het wel heerlijk vinden om even lekker te spetteren en te wassen in het water. Een simpele oplossing kan al snel gevonden worden in een schelp die als zandbak gebruikt wordt. Deze kan ook makkelijk worden ingegraven.Beter nog kunt u een vijver graven en vervolgens een betonnen bak in het gat metselen.
Er zijn op het internet zelfs tekeningen te vinden over hoe u deze op een makkelijke manier op de waterafvoer aan kunt sluiten. Het is namelijk wel belangrijk, en zeker met hoge temperaturen, dat het water regelmatig ververst wordt. Een ander alternatief is een vijver met vijverfolie, toch moet u hierbij rekening houden met de dikte van de folie, aangezien ganzen nogal scherpe nageltjes hebben. Uiteraard zal het meest ideale voor de ganzen een natuurvijver zijn!!
Schaduwplekken?
Door middel van het planten van enkele struiken creëert u de mogelijkheid voor ganzen om te kunnen schuilen. Niet tegen de regen, want daar kunnen ze prima tegen, maar tegen de zon bij extreme hoge temperaturen. Wanneer ganzen het te heet hebben liggen ze met hun snavel open te snakken…. Een heerlijke schaduwplek biedt de gans de mogelijkheid om de lichaamswarmte te reguleren.
Deze schaduwplekken gebruiken de ganzen vaak ook bij slecht weer of winterse kou. Ze gebruiken dan de plekken om uit de wind te liggen. Ganzen kunnen zeer goed tegen de vrieskou, zelfs bij hele lage temperaturen, mits ze voldoende te eten hebben.
Denk bij het planten van struiken wel na over giftige struiken of planten. Taxus, maar ook Vingerhoedskruid zijn bijvoorbeeld héél giftig. Zo zijn er nog meerdere planten die giftig zijn. Ganzen eten deze planten niet zomaar, maar het is uiteraard goed om enige voorzichtigheid in acht te nemen.
Voor vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen!