Een bijzondere dag op reis met Chögyal Trizin van Stichting Akka’s Ganzenparadijs

Previous Next

Vrijdag 12 februari 2016 - De dag begint koud en mistig maar beloofd een heel andere te worden dan de vorige keer, die dag begon in het Noorden ijzig en glad was en onder Zwolle drijfnat met overal modder en water.

Tegen half elf meldde ik mij bij Edwin en Trizin om mee te gaan met een “transportdag” ( het klinkt een beetje naar maar wie hier een beter woord voor heeft mag het zeggen!) van dieren in bijzondere omstandigheden, waarbij hulp bij wordt geboden door Stichting Akka’s Ganzenparadijs. De auto met trailer stond al klaar met benches voor de op te halen dieren met daarin reeds vers stro. Na nog eens overleg en een groet vertrokken wij met inmiddels een zonnetje richting Zwolle, wat tot zover het zekere deel van de planning was. 

We waren Zwolle nog niet gepasseerd of het werd duidelijk dat bestemming "nummer 1" Amsterdam zou worden.

Naast het plan van ophalen van vogelvoer in Eck en Wiel  was er diezelfde morgen een Kangal (Turkse Herdershond) opgehaald, gered uit erbarmelijke omstandigheden door een bijzondere dierenvriendin uit Amsterdam. Zij was met haar man om vijf uur 's morgens afgereisd naar Belgie om de hond te halen bij iemand die zich over hem ontfermd. Toen Trizin en ik in Amsterdam na het middaguur aankwamen waren zij nog niet heel lang terug. 

We werden er hartelijk ontvangen door een familie die voor veel dieren zorg draagt en waarvan twee kippen mee naar het ganzenparadijs gingen. De benches werden gevuld…. De sterk vermagerde hond had de eerste zorg van zijn weldoeners genoten en ging (weer) mee de auto in, op weg naar zijn opvang waar hij verder wordt onderzocht en waar hij op karaktereigenschappen zal worden gescreend alvorens hij geplaatst kan worden.  Met de hond en een aantal gevleugelde vrienden achterin is de volgende stop óók in Amsterdam waar een lieve dame van zeer respectabele leeftijd al lang meehelpt met duiven redden én daar héél veel voor doet. Zo kwam het dat wij daar vertrokken met tientallen liefdevol verzorgde duiven en op weg gingen naar Dierenopvang Opvang Amsterdam waar nog poezen zouden worden opgehaald die moeilijk plaatsbaar zouden zijn.  

Ter plaatse aangekomen bleek dat de poezen wel plaatsbaar waren gebleken en werden we na diverse warme ontmoetingen, knuffels en chocolademelk nog op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen van de nieuwbouw van de hondenvertrekken die in de laatste fase lijkt te zijn beland.  

Vanaf Dieren Opvang Amsterdam vertrekken we naar Ede, dat dierenasiel is bereid om de hond uit Belgie op te vangen en staat (al zijn we laat!) nog klaar om het dier te ontvangen en de eerste zorg voor levensbehoeften te verlenen. Wederom na hartelijkheden en hartigheden te hebben uitgewisseld vertrekken we met een dier minder, maar nieuwe dieren in het verschiet met het pontje "Ingen / Elst" naar Eck en Wiel waar we net op tijd aankomen bij Vogelopvang Onder de Regenboog.  Daar kunnen wij net als vorige keer met hen een partij gedoneerd dierenvoer ophalen voor de vogels. We hadden toen een trailer vol - die overigens bijna door de hoeven zakte - maar dat is binnen een paar weken tijd wel weer op dus we zijn heeeeeel blij wederom). Dank aan Marjolijn en Jan!

De volgende bestemming is dichtbij. Petra en Jos zorgen al een tijd lang voor veel dieren (waaronder veel 'kneusjes', zoals Petra ze noemt, uit het ganzenparadijs) en hebben een warme band met Stichting Akka’s Ganzenparadijs. We worden er verwend met thee en patat. Er worden update’s over en weer uitgewisseld waarna we met gans Anja - wier partner is overleden en nu mee gaat om te ‘daten’  in het paradijs - en nog een wat kleine vogels op weg terug gaan naar Dalen.  

Wat een dag weer! Never a dull moment….  wat gebeurt er veel!  Op alle fronten: dierenwelzijn op de eerste plaats maar niet minder ondersteunend en bemoedigend voor de mensen rondom die dieren. Over elk weiland, iedere walkant, elke plas en waterpartij gaan Trizins ogen en herkent hij de vele soorten ganzen, eenden, en zwanen. De verhalen die daarbij horen krijg ik ter plaatse mee. Hij heeft Nederland op een bijzondere wijze in kaart….  Het alerte rijden en de tegelijkertijd lichtvoetige omgang met muziek, afwisselend een gesprek en wat er op en langs de weg te zien is.  Tussen de bedrijven door via de mobiele telefoon werk overleg met het thuisfront waar Edwin ondertussen alle schotels in de lucht houdt, en hulp en advies aan vrienden die bellen….. ik blijf me verbazen. Dit is geen "dagje uit van de Stichting" en ook geen "schoolreisje" maar een "Stoomcursus onzelfzuchtig, doeltreffend, niet sentimenteel, omgaan met mens en dier….",  met in de hoofdrol een bijzonder mens met een enorme voortvarende geest en een helder doel voor ogen. Niet in een hokje te plaatsen maar ook niet over het hoofd te zien.

Met dank aan alle lieve mensen die Akka’s Ganzenparadijs een warm hart toedragen,  en het mogelijk maken dat zoveel dieren kunnen worden geholpen en gevoed.  

Hartelijke groet, Nel Vegt

 

 

 

CBF ANBI Erkend Beneficiant Dierenlot

Stichting Akka’s Ganzenparadijs
Burg. ten Holteweg 47
7751 CR Dalen

T: (0524) 291 773
(dagelijks bereikbaar tussen 11.00 en 12.00 uur)
E: info@ganzenparadijs.nl

KvK: 04087996
ANBI - RSIN: 818472935
Triodos: NL69 TRIO 0784 7932 04
BIC: TRIONL2U