Akka's Stadsboerderij krijgt Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderij

Previous Next

Ook dieren hebben recht op een mooie oude dag, om die reden heeft Comité Dierennoodhulp woensdag twaalf september uitgeroepen tot Oudere dieren dag. Comité Dierennoodhulp heeft op woensdagmiddag 12 september vanwege Ouderen dieren dag aan Akka’s Stadsboerderij in Emmen (Hoofdstraat 18) het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ overhandigd.

Wij krijgen dit keurmerk omdat we één van de weinige kinderboerderijen zijn, (eigenlijk zijn wij geen kinderboerderij, maar een opvangcentrum) die bewust niet fokken waardoor alle dieren hier oud kunnen worden. Ook de dieren van Akka’s Stadsboerderij hebben die dag een traktatie ontvangen.

Comité Dierennoodhulp heeft twaalf september uitgeroepen tot Oudere dieren dag omdat op veel kinderboerderijen en bij fokkers een groot deel van de dieren niet de kans krijgen om oud te worden. In april en mei worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in augustus en september verdwijnen velen van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht. Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed is 12 september voortaan Oudere dieren dag.

Naast Akka’s Stadsboerderij heeft Comité Dierennoodhulp met hulp van de VeggieSquad kids nog twee andere kinderboerderijen in het zonnetje gezet: kinderboerderij ’t Dierenduintje in Castricum en kinderboerderij De Werf in Amsterdam. Ook zij ontvingen op deze dag het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’. “Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderijen het goede voorbeeld geven. En het mooiste is: zij hebben er niet minder bezoekers door! Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud te worden.” aldus Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp. 

Supertrots zijn we op dit fantastische keurmerk. Dit zijn de eisen die werden gesteld aan ons beleid t.a.v. de dieren waardoor we aan het keurmerk voldoen. Echter hebben we ons beleid hiervoor niet hoeven omgooien, wij zijn op sommige punten zelfs strenger dan de eisen die gesteld worden.

1.  Alle dieren mogen oud worden op de kinderboerderij
2.  Er wordt niet met de dieren gefokt en eieren worden dus ook niet uitgebroed
3.  Sociale dieren zitten altijd met soortgenoten gehuisvest
4.  De dieren hebben voldoende ruimte om zich natuurlijk te kunnen gedragen (zie voor richtlijnen van ruimte het Kinderboerderijenbesluit)
5.  De dieren kunnen zich terug trekken van de bezoekers
6.  Er zijn geen actieve knuffeluurtjes met prooidieren
7.  Er zijn geen exotische dieren op de kinderboerderij. Indien die er wel zijn dan is er een uitsterfbeleid en tracht men ze elders op een goede plek te plaatsen. Slangen, vogelspinnen, uilen en roofvogels zitten per definitie niet op de kinderboerderij.
8. Dieren worden niet verhuurd, niet uitgeleend of gebruikt voor evenementen buiten de kinderboerderij en er worden ook geen benodigheden verhuurt zoals bijv. broedmachines en huifkarren
9. Er worden geen evenementen georganiseerd op de kinderboerderij waarbij dieren misbruikt worden, zoals bijvoorbeeld roofvogelshows
10. Paarden, pony’s, ezels, bokken  etc. worden niet ingezet als lastdier of trekdier
11. Men brengt de bezoekers respect voor dieren bij en geeft hen het goede voorbeeld
12. Als een dier ziek is zorgt men er voor dat het dier medisch behandeld wordt 
13. Als een dier niet meer beter kan worden en erg lijd, euthanaseert een dierenarts het dier
14. Er is een diervriendelijk beleid over het om gaan met gedumpte dieren

CBF ANBI Erkend Beneficiant Dierenlot

Stichting Akka’s Ganzenparadijs
Burg. ten Holteweg 47
7751 CR Dalen

T: (0524) 291 773
(dagelijks bereikbaar tussen 11.00 en 12.00 uur)
E: info@ganzenparadijs.nl

KvK: 04087996
ANBI - RSIN: 818472935
Triodos: NL69 TRIO 0784 7932 04
BIC: TRIONL2U