Inbeslaggenomen dieren van Huisdier Gigant in Beek krijgen nieuw leven in Akka’s Ganzenparadij

Previous Next

29 augustus - Op 29 juni 2018 diende Comité Dierennoodhulp samen met Akka’s Ganzenparadijs een klacht in met een verzoek tot handhaving bij de Dierenpolitie over Dierenwinkel Huisdier gigant in Beek (Limburg). Deze dierenwinkel adverteerde met tal van dieren op Marktplaats onder verschillende namen zoals Pluimveehandel Limburg en Vogels/Knaagdieren met advertenties op Marktplaats. Hoe de dieren daar op de foto’s erbarmelijk gehuisvest zaten was schokkend. Zo zaten jonge gansjes van 10 weken oud met velen bijeen in een veel te kleine en lage kooi waardoor zij niet eens rechtop konden staan, laat staan dat de gansjes hun natuurlijke gedrag konden uiten. Ons handhavingsverzoek werd gelukkig serieus genomen en in de eerste week van juli bracht de dierenpolitie van Sittard deze dierenwinkel in Beek een bezoek.

Een groot deel van de dieren bleek inderdaad zeer slecht gehuisvest en was bovendien ook nog eens ziek. Daarom werd er voor die dieren tot inbeslagname overgegaan. Rond de 200 dieren werden er in totaal beslaggenomen. Het ging om een aantal jonge gansjes, veel hanen en hennen, en wat duiven en kwartels.
Helaas bleef er nog een groot deel van de andere dieren achter, zoals goudhamsters, dwerghamsters, gerbils, cavia’s en konijnen. De huisvesting daarvan lag op de grens van het minimale en de eigenaar kreeg de kans om de huisvesting voor deze dieren nog te verbeteren. Hercontrole zou daarop volgen. Deze dieren worden door de eigenaar van Huisdier Gigant gefokt en zowel levend als dood verkocht. De dierenwinkeleigenaar kreeg een procesverbaal en komt hopelijk nog voor de rechter. Maar wat ons betreft zou dit soort mensen onmiddellijk een houdverbod dienen te krijgen en hadden natuurlijk alle dieren in beslag genomen horen te worden. Niettemin zijn wij erg blij met het daadkrachtige optreden van de dierenpolitie.

Huisdieren-industrie vergelijkbaar met bio-industrie
Helaas is deze dierenwinkel geen uitzondering. Achter vrijwel iedere dierenwinkel die dieren verkoopt ligt een industrie die dieren huisvest op een wijze die vergelijkbaar is met de dieronterende bio-industrie. Het enige belang is winst te maken op deze dieren, goede huisvesting en een goed welzijn zijn ondergeschikte belangen. De ouderdieren die slechtst voor het fokken gebruikt worden, zijn de grootste slachtoffers van deze huisdieren-industrie. Zij krijgen nooit een normaal leven en eindigen veelal als voedseldier als ze niet meer voldoende jongen werpen. Ook de dieren die gefokt worden met als enig doel als voedseldier te eindigen voor bijvoorbeeld slangen of roofvogels hebben een verschrikkelijk leven. Als ze niet al eigenhandig vermoord worden door de dierenfokker eindigen ze vol angst als levend prooidier opgesloten met een roofdier waar zij niet van weg kunnen vluchten. Veel mensen weten niet dat ook dieren die niet snel genoeg verkocht worden in de dierenwinkel en daardoor dus minder schattig gevonden worden, bijna allemaal eindigen als voedseldier. Door het kopen van dieren uit de dierenwinkel, houdt je deze huisdieren-industrie in stand.
Slechts helft van inbeslaggenomen dieren heeft het overleefd

Omdat de dieren door toedoen van ons handhavingsverzoek in beslag genomen waren, maakten wij ons ernstige zorgen om hun lot. Bij inbeslaggenomen dieren kijkt de afdeling inbeslaggenomen goederen van de RVO normaliter slechts naar waar zij voor bedoeld waren en zo kunnen ganzen, hanen en hennen makkelijk eindigen bij bijvoorbeeld een poelier of handelaar. We zijn daarom heel erg blij dat er uiteindelijk door de RVO toestemming werd gegeven dat de dieren naar Akka’s Ganzenparadijs mochten gaan. Omdat de dieren ziek waren duurde hun tijd in de opslag lang en zijn er daar helaas toch nog veel van de dieren overleden aan acute snot. Slechts de helft overleefde het...
Een nieuwe toekomst voor honderd geredde dieren op Akka’s Ganzenparadijs

Maar op dinsdag 28 augustus was het dan toch zover: zo’n honderd van de inbeslaggenomen dieren van de dierenwinkel Huisdier Gigant (uit Beek) kwamen aan bij Akka’s Ganzenparadijs om een nieuw leven tegemoet te gaan. Het is prachtig om te zien hoe de gansjes die eerder in de dierenwinkel onder dieronwaardige omstandigheden gehuisvest zaten in een veel te kleine draadgazen kooi nu al parmantig over het erf wandelen. Alle dieren zijn nog erg mager en zwak en de acute snot ligt nog op de loer.

Steun deze geredde dieren
De verzorging van deze dieren brengt extra zorgen, maar ook extra veel kosten met zich mee. Zeker als het gaat om medische verzorging voor deze nog zwakke dieren. Comité Dierennoodhulp zal deze dieren steunen met een gift van 250 euro en zij hoopt dat andere dierenliefhebbers willen helpen door ook een bedrag te gaan overmaken voor de verzorging van deze uit deze vreselijke dierenwinkel geredde dieren. Ieder bedrag is welkom, hoe klein ook. Je kunt dat overmaken op NL69 TRIO 0784 7932 04 ten name van St. Akka’s Ganzenparadijs o.v.v. hulp voor geredde dieren uit dierenwinkel Beek. Alvast heel erg bedankt namens deze geredde dieren!

Heb jij een plek?
En heb jij een mooie plek te bieden voor een paar van deze geredde kwartels, hennen, hanen of ganzen, dan horen wij dat graag. Stuur een gemotiveerde mail naar dierennoodhulp@hotmail.com of naar info@ganzenparadijs.nl en beschrijf wat je de dieren als leefruimte te bieden hebt.
 

CBF ANBI Erkend Beneficiant Dierenlot

Stichting Akka’s Ganzenparadijs
Burg. ten Holteweg 47
7751 CR Dalen

T: (0524) 291 773
(dagelijks bereikbaar tussen 11.00 en 12.00 uur)
E: info@ganzenparadijs.nl

KvK: 04087996
ANBI - RSIN: 818472935
Triodos: NL69 TRIO 0784 7932 04
BIC: TRIONL2U