Hamza mag zijn kippen bezoeken in Akka's Stadsboerderij: 'Ze maken het goed'

Previous Next

De afgelopen dagen domineert Hamza Karaman - de kippenverzorger uit Rotterdam - de media, na zijn uitspraak: “Dan koop ik toch 2 kipjes... en dat worden er vanzelf 50”. Natuurlijk begrijpen we de emoties rond het verdwijnen van de ‘Kuipkipjes’ rondom zijn garagebedrijf. Echter het dumpen van dieren in de vrije natuur is natuurlijk nooit een oplossing. Na vermeende insinuaties in het programma van Beau van Erven Doorens dat de kippen die afgelopen donderdag naar ons zijn gekomen misschien wel zouden zijn geslacht, hebben we samen met Comité Dierennoodhulp en Zwerfkip & Zo de heer Hamza Karaman aangeschreven en uitgenodigd om naar de opgevangen kippen te komen kijken. Ook hebben we onderstaand bericht verstuurd naar de media.

Dierenorganisaties nodigen Hamza Karaman uit voor weerzien kakelende vrienden  
24 november - Comité Dierennoodhulp, Akka’s Ganzenparadijs en Zwerfkip en Zo hebben de Rotterdamse garagehouder Hamza Karaman die gevestigd is op het industrieterrein rondom het Boterdiep uitgenodigd om op bezoek te komen bij zijn vorige week weggevangen kakelde vrienden. De dierenorganisaties willen dat Hamza met eigen ogen ziet dat de hennen en hanen niet gedood zijn zoals hij denkt, maar het juist heel goed maken in Akka’s stadsboerderij in Emmen. Ook willen de dierenorganisaties graag praten met Hamza over hoe hij op een verantwoorde wijze kippen kan houden bij zijn bedrijf. Het is goed dat Hamza de gedumpte dieren voerde, want hennen en hanen horen niet op een industrieterrein en kunnen daar zonder hulp niet overleven. 

De dierenorganisaties begrijpen heel goed dat Hamza denkt dat de kippen gedood zijn. Dat lag ook in de planning. Op 24 september kregen de betrokken dierenorganisaties een telefoontje van iemand die ook werkt op het bedrijventerrein dat de hennen en hanen op dat moment gevangen werden door Duke Faunabeheer. Duke Faunabeheer is een bedrijf dat overal in het land dieren in opdracht vangt en dood. De dierenorganisaties hebben toen het doden gezamenlijk weten te voorkomen door direct de gemeente, politiek en de media te benaderen. Zwerfkip en Zo heeft toen deze hennen en hanen liefdevol opgevangen. Alle volwassen dieren hadden kalkpoten, een aandoening die pijnlijk kan zijn en ernstig kan aflopen zonder behandeling. Door het optreden van de dierenorganisaties en bemoeienis van GroenLinks werd het vangen stil gelegd en is er een gesprek met de dierenorganisaties, de gemeente en iemand van de bedrijvenvereniging gekomen. Wat erin resulteerde dat er nog een keer op het bedrijventerrein rond het Boterdiep gevangen zou worden door Duke Faunabeheer omdat die afspraak er nu eenmaal lag, maar dat de dieren direct overgedragen zouden worden aan mensen van Akka’s Ganzenparadijs waar de dieren oud mogen worden. Omdat er nu vogelgriep in het land heerst zijn de hennen en hanen eerst overgebracht naar Akka’s Stadsboerderij in Emmen waar ze in een afgeschermde ren zitten. Ander goed nieuws is ook dat de gemeente Rotterdam naar aanleiding van dit incident besloten heeft niet langer met Duke Faunabeheer samen te werken, maar voortaan met Hofganzen in zee gaat. Hofganzen is een diervriendelijk bedrijf dat diervriendelijke oplossingen zoekt om overlast van dieren tegen te gaan en de opvang Akka’s Ganzenparadijs heeft waar alle dieren oud mogen worden en de ruimte hebben. 

Leven geen pretje voor gedumpte hennen en hanen  
Helaas komt het regelmatig voor dat kuikens, hennen en hanen gedumpt worden in bos, park, langs de kant van de weg of op een industrieterrein. Het is maar een klein deel van de gedumpte dieren dat het geluk heeft om op tijd ontdekt te worden door dierenliefhebbers die zich over hen ontfermen. Veel van de gedumpte dieren hebben dat geluk niet en komen akelig aan hun eind omdat ze zich niet kunnen redden, door hun tamheid snel door een roofdier worden gepakt, worden overreden of de hongerdood sterven. De dierenorganisaties zijn van mening dat als je een dier neemt je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat minder uitkomt. Mensen die dieren bewust voor de lol fokken en daarna de manlijke dieren als oud vuil dumpen of doden zouden een houdverbod dienen te krijgen. Evenals mensen die een dier gekocht hebben en het dumpen als het dier hen in de weg staat. 

Bekijk hier het artikel op RTL nieuws!

CBF ANBI Erkend Beneficiant Dierenlot

Stichting Akka’s Ganzenparadijs
Burg. ten Holteweg 47
7751 CR Dalen

T: (0524) 291 773
(dagelijks bereikbaar tussen 11.00 en 12.00 uur)
E: info@ganzenparadijs.nl

KvK: 04087996
ANBI - RSIN: 818472935
Triodos: NL69 TRIO 0784 7932 04
BIC: TRIONL2U