Vogels voeren is nu noodzaak!

Previous Next

Veel mensen voeren de vogels bij, omdat ze het leuk vinden. Maar met de temperaturen en het weer van dit weekend, is het zelfs noodzakelijk. Veel water is dicht gesneeuwd en bevriest in de nacht. Maar ook alle grasvelden zijn besneeuwd en bevroren.

De afgelopen dagen komen er diverse vogels met ijsklompen aan de veren binnen. Soms is zelfs de hele borst en staart bedekt met ijsklompen. Deze vogels worden dan ontdooid, het ijs wordt verwijderd, maar dan moeten ze even op krachten komen. Dit doen we in een apart verblijf waar speciaal gevoerd wordt om de dieren er snel weer bovenop te krijgen.

In deze periode zijn de dieren afhankelijk van hun vetreserves. Tijdens koude nachten kan een vogel wel tien procent van zijn lichaamsgewicht verliezen. Het mag duidelijk zijn dat bijvoeren dan zeker noodzakelijk is. Zeker wanneer alle natuurlijk aanwezige voedselbronnen bevroren zijn.

Voor de diverse tuinvogels zijn veel recepten te vinden op het internet om zelf bollen te maken. Natuurlijk zijn deze voeders ook te vinden in de groene vakhandel of dierenspeciaalzaak. Let wel op de ingrediënten van de voeders en kijk of het een hoge waarde aan vetten, koolhydraten en oliën heeft. Ingrediënten, zoals linzen en graszaden zijn vaak ter vulling, maar bieden geen voedingswaarde.
We krijgen de afgelopen dagen veel vragen over watervogels. Hoe kan ik de ganzen in het plantsoen het beste bijvoeren. Voor watervogels is speciaal graan te koop ‘Watervogelgraan’, dit is vaak verkrijgbaar in diverse merken en bevat alle voedingselementen voor watervogels. Ook zijn er diverse soorten watervogelvoer in geperste biks-vorm. Kasper Faunafood verkoopt Anseres 3 – onderhoudskorrel. Deze korrel bevat alle voedingsstoffen voor watervogels. Het kan alleen zijn dat de vogels er zelf aan moeten wennen, waardoor ze niet meteen heel happig zijn.

Mocht u ze groenten bij willen voeren, kijk dan vooral naar Andijvie. Andijvie bevat veel vitamines en de meeste ganzen, eenden en zwanen zijn er gek op.

Ziet u dieren in nood? Bel dan de locale dierenambulance!
 

CBF ANBI Erkend Beneficiant Dierenlot

Stichting Akka’s Ganzenparadijs
Burg. ten Holteweg 47
7751 CR Dalen
E: info@ganzenparadijs.nl

Telefooncontact
Bel ons dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur 
0031 657 491 841

Whatsapp contact
Chat met ons op Whatsapp

KvK: 04087996
ANBI - RSIN: 818472935
Triodos: NL69 TRIO 0784 7932 04
BIC: TRIONL2U

U doneert makklelijk online via bovenstaande button. Dit gebeurt via Mollie en kost ons slechts 29 cent.

Erkenning:
CBF erkend goed doel, bekijk ons Erkenningspaspoort en zie wat een CBF erkenning inhoudt.

Privacy Statement
Omdat wij waarde hechten aan uw privacy kunt u hier lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.

 

Vegan Friendly

Als organisatie vinden we het belangrijk inzicht te geven dat een diervriendelijke maatschappij begint met eigen keuzes maken. Op ons opvangcentrum eten we we daarom plantaardig. Om die reden hebben we van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme het Vegan Friendly Label toegekend gekregen.
 

vegan friendly label ganzenparadijs